Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


ÚOHS zahájil správní řízení s Ťokovým ministerstvem kvůli Kapschi

Antimonopolní úřad zahájil správní řízení s ministerstvem dopravy kvůli miliardovému tendru na provoz elektronického mýtného systému po roce 2019. Úřad tím reaguje na podněty dosavadního správce systému Kapsch a Nadačního fondu proti korupci podnikatele Karla Janečka.

Uber se v Londýně odvolal proti neobnovení licence

Alternativní taxislužba Uber podala soudní odvolání proti nedávnému rozhodnutí Londýna neobnovit jí provozní licenci. Aplikaci Uber v tomto městě využívá na 40 000 řidičů a 3,5 miliónu cestujících. Úřady však dospěly k závěru, že praktiky Uberu představují bezpečnostní riziko pro veřejnost.

Sklizeň obilí v ČR je o 15,2 % nižší než loni

Letošní sklizeň obilovin je o 15,2 % nižší než loni. Včetně kukuřice na zrno se očekává úroda 7,274 mil. tun obilovin. Meziročně nižší je i úroda řepky a brambor, cukrovky se sklidí téměř stejné množství jako v roce 2016.

Leo Express získal povolení pro provoz v Polsku

Leo Express získal od polského Úřadu železniční dopravy povolení provozovat spoje na trase mezi Prahou a Krakovem. Společnost patřící podnikateli Leoši Novotnému mladšímu se tak stává prvním dopravcem provozujícím mezinárodní dálkovou dopravu v Polsku a prvním ryze soukromým dopravcem v tamní dálkové dopravě.

Rybáři čekají výnos z podzimních výlovů 2400 tun

Třeboňští rybáři odhadují výnos z podzimních výlovů na 2400 tun ryb. Dnes zahájili třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Čekají výnos podobný jako v minulých letech, přibližně 160 tun tržních ryb.

(pel)