Spojené státy americké odejdou na konci roku 2018 z organizace UNESCO. Američanům vadí postoje Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu v minulosti, které jdou proti Izraeli. Washington kroky organizace UNESCO považuje za protiizraelské.

„Toto rozhodnutí nebylo lehké,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Podle něj k tomu vedla mimo jiné „nutnost zásadní reformy organizace“, ale i její „zaujatost vůči Izraeli“. Spojené státy se budou nadále snažit podílet se na činnosti organizace jako pozorovatelský stát, aby mohly přispívat svými „názory, stanovisky a odbornými posudky“, dodala americká diplomacie.

Vedení UNESCO už potvrdilo, že od Spojených států dostalo oficiální oznámení o odchodu z organizace, která mimo jiné rozhoduje o zápisu kulturních a přírodních památek na seznam světového dědictví. Aktivní je organizace ale také na poli vzdělávání či boje za lidská práva. Tento týden UNESCO shodou okolností volí svého nového ředitele.

Organizace vyjádřila nad rozhodnutím Američanů hlubokou lítost.

„Absence Spojených států nebo nějaké jiné velké země s velkou mocí znamená ztrátu. Není to jen o penězích, ale o propagaci idejí,“ uvedl představitel organizace.

Spojené státy přestaly přispívat poté, co se členem této organizace stala Palestina. USA přispívaly dříve do UNESCO částkou 800 miliónů dolarů (1,7 miliardy korun) ročně.

Spojené státy už jednou UNESCO opustily a to v roce 1984. Za důvod tehdy označily protizápadní politizaci a neefektivní řízení. Zpět se vrátily teprve v roce 2003.

(pel)