Pašeráci hledají stále nové trasy, jak přepravit nelegální migranty do Evropy. Nejnověji zacílili na Rumunsko, kam se snaží běžence dopravovat přes Černé moře.

Migranti se zkouší dostat do Evropy přes Rumunsko: novou trasou přes Černé moře. Rumunské úřady informovaly, že za první pololetí letošního roku se počet nelegálních migrantů, kteří připluli přes Černé moře, zvýšil pětinásobně. Během půl roku bylo v Rumunsku zadrženo 2500 osob.

Nejnověji zadržela rumunská pobřežní stráž rybářský člun, na jehož palubě se nacházelo 70 migrantů z Iráku a Sýrie. Mezi běženci bylo 23 dětí, 35 mužů a 12 žen, z nichž jedna byla těhotná.

Běžence přepravovali do Evropy dva turečtí pašeráci.

Dalším případem bylo zadržení člunu se 69 iráckými uprchlíky necelých 20 kilometrů od přístavu Mangalia. Člun řídili bulharský a kyperský pašerák.

Migranti však do Rumunska míří i pozemní cestou. Pohraničníci nejnověji zadrželi skupinu nelegálních běženců ve dvou kamiónech na západní hranici Rumunska. V jednom bylo 42 běženců, ve druhém 24 lidí, včetně 19 dětí.

Většina pocházela z Iráku a Sýrie.

V současné chvíli v Rumunsku pobývá zhruba 700 uprchlíků. Důvodem relativně nízkého počtu je neochota migrantů zůstávat dlouhodobě v Rumunsku.

Důvodem snahy běženců, respektive pašeráků o hledání nové migrační trasy, je zřejmě uzavřením takzvané balkánské cesty a nově i středomořské trasy přes Itálii. (sfr)