Prezident Miloš Zeman odmítá započítávat finanční výdaje na své návštěvy krajů do předvolební kampaně. Zeman nesouhlasí s požadavkem speciálního úřadu, aby prezidentovi návštěvy krajů byly kalkulovány jako výdaje na prezidentskou kampaň. Ve svých výjezdech hodlá Zeman pokračovat jako dosud.

Zeman prý nevidí důvod, proč by se měl vzdát setkání s obyvateli. reagoval tak na doporučení člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jana Outlého.

Ten uvedl, že by Zeman měl zvážit své cesty do krajů v době kampaně, nebo zahrnout náklady na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun.

Zeman zdůraznil, že pokud by začal jezdit do krajů až nyní, mohla by to být kampaň. Ve funkci hlavy státu regiony navštěvuje od začátku výkonu mandátu.

Za kampaň své cesty do krajů nepokládá i kvůli tomu, že na nich nevyzývá občany k tomu, aby ho v prezidentské volbě příští rok volili.

„Žádné takové inzerování nebylo, není a nebude,“ prohlásil prezident v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas.

Zeman se také odkázal na to, že v rámci své funkce pojede například na Valné shromáždění OSN, dále také do Ruska. Vedle toho bude mít projev v Radě Evropy ve Štrasburku a navštíví zemědělský veletrh Země živitelka v Českých Budějovicích.

„Pan Outlý, kdyby byl důsledný, by musel všechny akce prezidenta republiky chápat jako mou volební kampaň. Což, jak uznáte, je nesmysl,“ dodal.

Jako skutečný důvod Outlého vyjádření považuje Zeman skutečnost, že do čela úřadu nevybral Outlého, ale jeho protikandidáta Vojtěcha Weise.

„Takže mám právo se domnívat, že tato reakce je tak trochu uražená ješitnost,“ soudí Zeman.

Podle Outlého by měl Zeman náklady na setkání s občany zahrnout do limitu daného zákonem. Pokud by úřad nastavil volnější kritéria a záležitostí se nezabýval, nebylo by snadné podle Outlého ji v budoucnu regulovat, protože bude existovat precedent.

Kraje na Zemanovy návštěvy od jeho zvolení v roce 2013 vynaložily do začátku letošního května celkem téměř 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností.

„Krajské cesty se konají od zvolení pana prezidenta na základě předvolebního slibu, nejde v žádném případě o předvolební kampaň,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman tak podle Ovčáčka nebude zasahovat do plánu svých cest po krajích. V prvním zářijovém týdnu pojede do Moravskoslezského kraje. (sfr)