Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Ruská Sberbank dosáhla rekordní zisk za 2Q 2017

Největší ruská banka Sberbank, kterou kontroluje stát, dosáhla ve 2Q 2017 rekordní zisk 185,6 miliardy rublů (69,7 miliardy korun). Bance se dařilo i navzdory západním sankcím. Meziročně nárůst zisku dosáhl 27,6 procenta. Zisk české Sberbank se za pololetí zhruba ztrojnásobil na 203 milionů korun a to především díky rekordnímu zájmu o půjčky.

Jančura chce s busy RegioJetu jezdit v Německu

Konkureční autobusový boj mezi německým Flixbusem a RegioJetem v Česku možná povede k rozšíření aktivit RegioJetu do Německa. Naznačil to majitel RegioJetu Radim Jančura. A vyslovil domněnku, že v Německu budou jeho busy vítat „s otevřenou náručí“, protože tam FlixBus díky silnému postavení zvyšuje ceny.

Krachující OKD dosáhla za 2Q 2017 zisku 2,28 mld. Kč

Podle insolvenčního správce není nutné společnost OKD, která je v úpadku, posílat do konkurzu. Ve čtvrtek se bude konat schůze věřitelů, na níž se má schvalovat reorganizační plán firmy.

Apple se prý vzdává vývoje samočinně řiditelného automobilu 

Apple zřejmě opouští plán výroby samořiditelného automobilu a soustředí se jen na samotnou technologii autonomního řízení. Uvedl to NYT. Projekt označovaný jako „Titan“ se prý dostal do problémů a jednak kvůli svému rozsahu a jednak kvůli absenci jasně definované vize.

Škoda vyhrála tendr na tramvaje, Varšava jej zrušila

Plzeňská firma Škoda Transportation vyhrála tendr na dodávky tramvají pro Varšavu. Město však výsledky tendru následně zrušilo kvůli nedostatku peněz. Škoda měla dodat 213 tramvají za celkem 16,6 miliard korun. Firma chce s Varšavou dále jednat.

Google a Wal-Mart půjdou společně proti Amazonu

Americký technologický gigant Google a největší maloobchodní světový řetězec Wal-Mart Stores spojí síly do partnerství, které má konkurovat firmě Amazon v oblasti elektronického obchodu.

Leo Express poprvé vyjíždí na tratě v Německu

Český dopravce Leo Express zahajuje provoz vlaků v německém vnitrozemí. Svůj první rychlík vypraví na trať Berlín–Frankfurt–Stuttgart ve čtvrtek. V Německu chce lákat na nižší ceny, než jaké účtuje státní dopravce Deutsche Bahn. Leo Express se na německý trh dostal převzetím zkrachovalé firmy Locomore.