Objevila se další tajná nahrávka s Andrejem Babišem. Tentokrát se na ní "odhaluje", že Babiš v minulosti mohl sponzorovat ODS, kterou již tehdy kritizoval.

Andrej Babiš prý v minulosti sponzoroval ODS. Vyplynulo to ze starší tajné nahrávky, kterou zveřejnil veřejnoprávní rozhlas. Babiš na nahrávce z roku 2012 vyslovuje obavy ze Sobotkova vítězství ve volbách. Poukazoval také na údajné žádosti ODS o finanční podporu. Babiš nahrávku odmítl jako podvrh.

„Sobotka vyhrá volby, zvýší daně a my půjdeme do hajzlu. Copak Sobotka s Haškom může řídit tuto zemi? Co já dělám? Já jsem proti sociální demokracii,“ uvedl Babiš na údajné nahrávce z roku 2012, která mohla být pořízena ještě před vznikem hnutí ANO a tedy i před parlamentními volbami v roce 2013.

„Odeeska, odeeska… Dneska Nečas chodí a žádá o peníze, ale my jsme si spočítali, kolik jsme tam dali peněz a kolik jsme dostali,“ prohlásil na nahrávce Babiš na adresu strany, jejímž předsedou v té době byl premiér Petr Nečas.

Nahrávka má pocházet ze schůzky Babiše se dvěma podnikateli, kteří tehdejšího agrochemického magnáta přišli žádat o podporu jejich nově vzniklé politické strany, která údajně měla internetovou doménu „hnutí ano“.

Babiš označil nahrávku za nedůvěryhodnou a nechtěl její obsah jakkoliv komentovat s tím, že „s dnešní technikou je možné cokoli“.

Pravost nahrávky potvrdil jeden z podnikatelů, kteří se schůzky účastnili. Hovor měl však na mobilní telefon nahrávat druhý z podnikatelů, který údajně před několika lety „uprchl“ z České republiky a je dnes nezvěstný.

Údajný Babišův sponzoring ODS je však nejasný. Výroční zprávy ODS neobsahují žádné informace o jakémkoliv finančním daru od Andreje Babiše nebo jeho firem.

Místopředseda ODS Martin Kupka k tomu uvedl, že ze současného vedení strany nemá s Andrejem Babišem nikdo nic společného.

„My jsme v účetnictví ODS žádnou takovou finanční transakci od Andreje Babiše nebo jeho firem nedohledali,” konstatoval Kupka. (sfr)