Zájmy uprchlíků musí být upřednostněny před národní bezpečností států. Požaduje to papež František. Ten ve svém nejnovějším vyjádření vyjádřil starost o běžence v souvislosti s probíhající migrační vlnou. Vyzval jednotlivé státy k tomu, aby ve svém přístupu k uprchlíkům upřednostnili bezpečnost a důstojnost migrantů před vnitrostátní bezpečností.

Podle šéfa vatikánského státu by národní zájmy měly ustoupit zájmům osobním. Informaci přinesl britský The Guardian.

Papež František vydal dvacetibodový akční plán, v němž vládám doporučuje, jak postupovat vůči migrantům. Chce tím získat podporu pro dvě nové dohody o migraci, které by měla OSN přijmout příští rok v září.

Vzhledem k tomu, že miliony lidí po celém světě dnes prchají před násilím, perzekucí a chudobou, musí státy dělat více pro to, aby uprchlíkům a migrantům umožnily legálně a bezpečně překročit své hranice, tvrdí papež ve svém poselství.

Osobní bezpečí a důstojnost uprchlíků prý musí být upřednostňovány před národní bezpečnostní.

„Ve prospěch základní důstojnosti každého člověka musíme hledat jiné cesty a řešení, než ty, že lidé, kteří vstoupí do země bez příslušného povolení, budou zavíráni do detenčních zařízení,“ uvedl nejvyšší představitel římsko-katolické církve.

V „pro-migračním“ vatikánském plánu se také uvádí, že svět čelí „největšímu pohybu vysídlených osob za poslední dobu“.

„Každý neznámý, který zaklepe na vaše dveře, je příležitostní potkat se s Ježíšem Kristem,“ uvedl také mimo jiné papež František.

„Každého člověka, který je nucen opustit svůj domov proto, aby hledal lepší budoucnost, svěřuje Bůh do péče mateřské lásky církve,“ napsal dále. (sfr)