Babišovo hnutí ANO zvyšuje náskok, ČSSD spadla až za komunisty.

Hnutí ANO exministra financí Andreje Babiše jde do trháku, volby by suverénně vyhrálo. ČSSD skončila až třetí za komunisty, strana tedy dále oslabuje. Lidovcům a Starostům se dohromady nedaří překročit desetiprocentní hranici. Vyplynulo to z posledního průzkumu agentury CVVM.

Volby do sněmovny by podle aktuálního průzkumu agentury CVVM s velkým náskokem vyhrálo hnutí ANO exministra financí Andreje Babiše. V červnu by ho volilo 34 procent lidí, což je nejvíc od podzimu loňského roku.

Naopak nejsilnější vládní straně – sociální demokracii – se nedaří zvyšovat si oblibu u voličů. Preference ČSSD od března, kdy měla 22 procent, strmě padají. Skončila by až třetí za KSČM. Čtyři měsíce před volbami by tuto stranu podle modelu CVVM volilo 12 procent lidí. Ještě v květnu přitom její odhadovaná podpora byla o dva procentní body vyšší.

Do sněmovny by se podle nejnovějšího průzkumu dostali ještě komunisté se ziskem 14,5 procenta, občanští demokraté se ziskem 11 procent a TOP 09 se ziskem 6,5 procenta.

Lidovce podpořilo 7,5 procenta dotazovaných a Starosty jedno procento. Jejich společná koalice musí pro vstup do parlamentu dohromady získat deset procent voličů.

„Koalice KDU-ČSL a STAN se v odpovědích neobjevila, kombinace individuálních hlasů pro oba subjekty v modelu činí 8,5 procenta,“ uvedlo CVVM.

Sociální demokraté se nyní pokoušejí vývoj zvrátit. Dokonce kvůli tomu před několika dny vyměnili volebního lídra, a tedy i kandidáta na post premiéra. Tím už není premiér Bohuslav Sobotka, ale ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Zdroj: CVVM

(pel)