Andrej Babiš odmítl přijmout euro. Česku chce zachovat suverenitu a českou korunu.

Bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že euro je zkrachovalé. Česku chce zachovat suverenitu. Předseda hnutí ANO nechce další věc, do které by „kecal“ Brusel. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg také uvedl, že pokud vyhraje volby, ČR v dohledné době euro nepřijme.

„Žádné euro. Nechci euro. My tady nechceme euro. Každý ví, že je zkrachovalé,“ prohlásil Babiš.

„To je naše suverenita. Já chci českou korunu. Já chci nezávislou Českou národní banku. Já nechci další věc, do které nám bude kecat Brusel,“ uvedl doslova šéf ANO.

Výhoda koruny spočívá podle něj v tom, že lze v případě opakujících se ekonomických potíží znovu sáhnout k jejímu oslabení, navíc Česko se bez eura vyhne případným nákladům na řešení krizí v jiných částech eurozóny.

„Když se nám nebude dařit, tak může být intervence. A ty intervence jednoznačně zafungovaly. A já nechci ručit za řecké dluhy, za italské banky,“ řekl Babiš.

Česko v loňském roce, kdy Babiš vedl ministerstvo financí, dosáhlo rekordního rozpočtového přebytku, a to i díky přílivu peněz z EU.

Babiš ale Bloombergu řekl, že vyrovnané státní hospodaření nepovažuje za mantru. Nestaví se proto proti půjčování peněz, pokud by to přineslo hospodářský růst, vyšší platy, růst hrubého domácího produktu či větší utrácení.

Babiš odmítl také kritiku Evropské komise, která s Českem kvůli odmítání dohodnutých azylových kvót zahájila řízení.

„Musíme bojovat za to, co zde naši předci vybudovali. Pokud bude v Bruselu více muslimů než Belgičanů, je to jejich problém. Tohle ale tady nechci. Nebudou nám říkat, kdo by zde měl žít,“ prohlásil.

(pel)