Hnutí SPD Tomia Okamury tvrdě kritizuje Donalda Trumpa a USA kvůli dohodě o prodeji zbraní Saúdské Arábii.

Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) tvrdě zkritizovalo amerického prezidenta Donalda Trumpa a USA za dohodu o prodej zbraní Saudské Arábii. Kontrakt v hodnotě 110 miliard dolarů (2,6 bilionu korun) mezi Spojenými státy a Saúdskou Arábií považuje SPD za velkou chybu. 

„V Saúdské Arábii vládne režim, který hrubě porušuje lidská práva, podporuje šíření radikálního islámu a vyvolává regionální konflikty, ze kterých těží islámští teroristé. Za to saúdskoarabský režim zaslouží mezinárodní sankce, včetně zbrojního embarga,“ uvedl Tomio Okamura, předseda hnutí SPD.

Podle něj tak USA realizací tohoto velkého zbrojního obchodu řeší svoje vnitřní ekonomické problémy a to na úkor stability a míru ve světě. Okamurova SPD přitom Donalda Trumpa aktivně podporovala ve volbách amerického prezidenta.

Donald Trump vyjednal zbrojní dohodu se Saúdskou Arábií za 110 miliard dolarů (2,6 bilionu korun). Trump přitom v minulosti Saúdům vyčítal podporu islamistů po světě a obviňoval je z podílu na teroristických útocích na New York a Washington z 11. září 2001.

Podle americké administrativy si Saúdská Arábie zajistila právo koupit v průběhu deseti let od USA techniku za dalších 350 miliard dolarů.

(pel)