Americký prezident Donald Trump pohrozil Číně, že pokud nebude spolupracovat, Spojené státy se vypořádají se severokorejskou jadernou hrozbou samy.

Americký prezident Donald Trump považuje Severní Koreu za vážnou jadernou hrozbu a chce ji porazit i bez pomoci Číny. Čína má na KLDR ekonomické páky, ale dosud je nepoužila. Pokud Čína odmítne s USA spolupracovat, Spojené státy se vypořádají se severokorejskou jadernou hrozbou samy.

„Čína má velký vliv na Severní Koreu. A Čína se buď rozhodne nám pomoci se Severní Koreou, nebo nebude chtít. Jestliže to udělají, bude to velmi dobré pro Čínu, a jestliže ne, nebude to dobré pro nikoho,“ řekl Trump.

Americký prezident dal najevo, že bude řešit korejskou otázku ať už s pomocí Číny, nebo bez ní.

Trump kritizuje čínské vedení za to, že nevyvíjí na severokorejský režim dostatečný tlak, aby zastavil jeho nukleární program a testy raket středního i dlouhého doletu.

Severní Korea je na Číně hospodářsky závislá. Na tohoto velkého souseda připadá devadesát procent veškerého zahraničního obchodu KLDR. Přestože Peking kritizuje severokorejského diktátora Kim Čong-una za testy atomových bomb i raket, nehrozí mu obchodním embargem.

Spojené státy vnímají KLDR jako nejaktuálnější hrozbu kvůli pokroku, který udělala ve své raketové technice a ve vývoji střel s dlouhým doletem. Také se zvětšuje její jaderný arzenál a zřejmě už zvládá technologii miniaturizace jaderných náloží, tak aby je mohly nosit rakety.

Velkých úspěchů dosáhla i ve vývoji raket poháněných tuhým palivem, které není nutné před startem připravovat. Úspěšně otestovala jejich start i z ponorky.

„Je tu reálná možnost, že Severní Korea bude na konci prvního Trumpova období schopna zasáhnout Spojené státy jadernou raketou,“ řekla prezidentova bezpečnostní poradkyně Kathleen Troia  McFarlandová.

Americká vláda nevylučuje ani preventivní úder na Severní Koreu, protože na stole jsou všechny možnosti. Podle mnoha expertů by k tomu Spojené státy potřebovaly čínskou podporu.

„Prezident Trump se snaží tvrdě zatlačit na Čínu pomocí varování, co by mohlo následovat, kdyby nepomohla nebo se nepřipojila k USA při řešení problému. Signalizuje, že dalším krokem by byly další sankce (na Čínu). Už tu jsou sankce na čínské firmy a jedince, kteří spolupracují se Severní Koreou,“ uvedl Dennis Wilder, bývalý analytik americké tajné služby CIA.

(pel)