Policie bude mít možná přístup číst si soukromé internetové konverzace lidí.

Policie bude možná mít právo číst i soukromé šifrované zprávy na internetovém chatu a v aplikacích. Brusel tak prý chce zajistit větší bezpečí lidí. Změnu požaduje Evropská unie (EU) v reakci na teroristický útok v Londýně. Terorista, který v březnu najel na Westminsterském mostě autem do lidí a poté pobodal policistu před parlamentem, totiž komunikoval přes WhatsApp.

Podle europoslanců k útoku nemuselo vůbec dojít, pokud by stávající evropská legislativa britské policii umožňovala kontrolovat také komunikaci vedenou prostřednictvím chatovacích aplikací.

„V tuto chvíli jsou žalobci, soudy a také policie zcela závislí na tom, zda jim poskytovatelé internetových služeb umožní přístup a důkazy,“ uvedla evropská komisařka pro ochranu spotřebitelů Věra Jourová.

Jednání se zástupci velkých internetových společností, k nimž patří například i Facebook, který provozuje internetovou chatovací aplikaci WhatsApp, už podle jejích slov začalo.

„Tohle není způsob, jak bychom mohli zajistit bezpečnost Evropanů. Nemůžeme být závislí na nějakém dobrovolném rozhodnutí,“ dodala.

Kontrola se bude týkat všech aplikací a služeb

Nové regule by podle Jourové mohly být předloženy k projednání již letos v červnu. Varianty na změnu legislativy by mohly být tři až čtyři. Mají počítat nejen se závaznými pravidly, ale i s dobrovolně uzavřenými dohodami s internetovými giganty. Mohly by pomoci překlenout až několikaleté období potřebné k přijetí řádné legislativy.

Na možnosti nahlížet do šifrovaných konverzací vedených přes internet se nedávno shodli například německý ministr vnitra Thomas de Maizière a jeho francouzský protějšek Matthias Fekl.

Kontrola internetových konverzací by se týkala například i služby Skype. Německo a Francie se tak přidaly ke státům jako například Maďarsko, Polsko, Itálie či Chorvatsko, které na Brusel kvůli patřičnému zásahu tlačily již v minulosti.

Kritici podobných opatření ale dlouhodobě namítají, že pokud se policejním složkám dovolí do šifrovaných zpráv sahat, může se tím narušit jejich bezpečnost. O tom, že se nemusí nutně jednat o nejlepší řešení, mluvil nedávno i Gilles de Kerchove, který má v EU koordinovat boj proti terorismu.

Šifrovat veškerou komunikaci uživatelů (zprávy, hlasové hovory včetně skupinových, fotografie, videa, soubory, hlasové zprávy) začal WhatsApp loni v dubnu. Tehdejší rozhodnutí bylo přímou reakcí na spor FBI s Applem, kdy se vyšetřovatelé potřebovali kvůli analýze osobních dat dostat do iPhonu střelce z Kalifornie. WhatsApp využívá takzvané koncové šifrování (end-to-end encryption), k obsahu komunikace se tak v současnosti dostane pouze její odesílatel a příjemce.

(pel)