Vojáci by od července mohli dostat přidáno. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) už návrh předložil ministerstvu financí. (Foto: FB Armáda ČR)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se chystá zvýšit platy vojákům. Chce to stihnout ještě do července letošního roku. Návrh už předložil na ministerstvo financí.

„V souvislosti s navýšením platů policistů a dalších bezpečnostních složek nesmíme zapomenout na vojáky. Toto téma jsem už otevřel na vládě,“ uvedl Stropnický.

Stropnický dodal, že jeho úřad intenzivně jedná s ministerstvem financí, aby vojáci dostali přidáno ještě letos, ideálně od poloviny roku. Vláda už rozhodla, že se od července zvýší platy policistů, hasičů, celníků či vězeňských dozorců o deset procent.

Záměr zvýšení mezd vojáků potvrdilo i tiskové oddělení ministerstva obrany.

„Ministerstvo obrany připravuje návrh na valorizaci platů vojáků z povolání s předpokládanou účinností k 1. červenci 2017. O konkrétních parametrech tohoto návrhu v současné době jednáme s ministerstvem financí,“ uvedl Vladimír Lukovský z tiskového oddělení.

Vojákům se, stejně jako dalším státním zaměstnancům, naposledy platy zvyšovaly na konci loňského roku. Od listopadu se jim služební tarify zvedly o čtyři procenta. K 1. lednu letošního roku sloužilo v resortu obrany podle statistik zveřejněných na armádním webu 23 184 profesionálních vojáků.

(pel)