Ruský vědec zakládá nový stát Asgardia na oběžné dráze kolem Země. Půjde o satelit, jehož "občané" však budou nadále bydlet na Zemi... (Ilustrační foto: ESA)

Ruský byznysmen a vědec Igor Ašurbejli chce založit nový stát s názvem Asgardia na oběžné dráze kolem Země. Jeho nový „vesmírný“ národ má už prý registrováno 50 tisíc zájemců o občanství. Budoucí občané vesmírné Asgardie však zůstanou na Zemi. Jejich stát má mít podobu neobyvatelného satelitu.

Ruský vědec chtěl nejdříve shromáždit alespoň 100 tisíc členů, aby jeho nový „národ“ mohl následně pořádat Organizaci spojených národů o získání statusu nezávislého nového státu.

Cílem projektu nového státu, jehož iniciátory je skupina vědců a právníků, je snaha přiblížit lidstvo vesmíru a zjednodušit přístup k moderním technologiím potřebným k jeho dobývání.

Organizátoři projektu se chtějí v budoucnu zasadit proti zanášení oběžné dráhy vesmírným odpadem a chtějí také chránit Zemi před asteroidy.

Samotný projekt je však teprve v úvodní fázi a skládá se pouze z webových stránek, jejichž prostřednictvím je možné se k novému národu připojit.

Dalším krokem projektu nového, vesmírného státu, má být vypuštění satelitu na oběžnou dráhu kolem Země. K tomu má podle zakladatelů dojít již v roce 2017. Právě tento satelit bude reprezentovat výsostné území státu Asgradia.

Obyvatelé Asgardie však nebudou moci fyzicky vstoupit na území svého státu a budou žít nadále na Zemi jako doposud.

Občanem Asgardie se bude moci stát každý pozemšťan. Občané nového státu po jeho uznání dokonce mají dostat oficiální pas. vedle svého tradičního občanství jim také přibude ještě druhé, asgardské. (sfr)